Görünmeyen Kod Kılavuz İster

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

MERN Stack Nedir?



MERN yani MongoDB ExpressJS React NodeJS kütüphanelerinin baş harflerinin birleşimi ile oluşturulan bir çalışma ortamı ismidir. Bu kütüphaneler genellikle JavaScript dili ile bir proje oluşturmak için kullanılan bileşenlerdir.

JavaScript ile bir proje geliştirirken:

    Veritabanı için - MongoDB
    Url Yönetimi için - ExpressJS
    Tasarım için - React
    Server Yönetimi için - NodeJS

kütüphanelerini kullanırız. Az çok anlaşılabildiği üzere MERN bir proje için temel yapı taşlarıdır. İsterseniz bu teknolojilerin neler olduklarına bakalım.

MongoDB

MongoDB; Ölçeklenebilir bir NoSQL veritabanı uygulamasıdır. NoSQL olmasının avantajı, diğer ilişkisel veritabanlarına göre daha performanslı olmasıdır. Ayrıca NoSQL veri tabanı diğer veri tabanı sistemlerine göre bir farkı daha; diğer sitemler tablo ve sütunlar ile çalışırken, NoSQL sistemler JSON verisi ile çalışırlar.

MongoDB kullanırken; Verilerin birden fazla kopyası saklanabilir ve veri kaybı yaşanmaz. Ayrıca MongoDB birden fazla sunucu ile de çalışabilir.

ExpressJS

ExpressJS, NodeJS için geliştirilmiş bir URL Parsing framework'üdür. Bu framework'ü daha öncelerden yayınladığım, NodeJS için vazgeçilmez bir framework'tür.

ExpressJS ile sunucu tarafından gelen url isteğine göre belirli bir işlemi yaptırabilirsiniz. Mesela bir dosya göstermek gibi.

React

React, açık kaynaklı bir MVC yani Model-View-Controller kütüphanesidir. Genellikle projenin frontend dediğimiz önyüz kısmında çalışır. Temel olarak NodeJS'i kullanan bu kütüphane ile projenin tasarım kısmını oluşturur. Componentler oluşturabilmemiz sayesinde bir nesneyi birden fazla yerde kullanabiliriz.

Söz dizimi olarak JSX formatını kullanır. JSX formatı hem javascript hem html kodlarını tek bir dosyada yazmamızı sağlar. Daha basit bir şekilde; javascript dosyasının içerisine html kodları yazıp bunu render etmemizi sağlar.

NodeJS

NodeJS'i aslında kendi başına bir dil olarak görmeliyiz. SSR yani Server-Side-Rendering (Sunucu Tarafında Düzenlemek) şeklinde çalışan NodeJS projenin Server kısmında çalışır. GoogleV8 motorlarını kullanan NodeJS, projeyi bir tarayıcıya gerek kalmadan, her yerde çalıştırmamızı sağlar. Daha detaylı bilgi için NodeJS nedir adlı yazımı ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

- https://mehmetcavdaroglu.blogspot.com/2018/12/mern-nedir-ne-ise-yarar.html
- https://medium.com/@berkekurnaz/nedir-bu-mongodb-994a94a9d1df

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]