Laracon US 2023 etkinliğinde tanıtılan Laravel'in 11. sürümü; 12 Mart 2024 itibari ile artık kullanılabilir hale geldi. Bu sürümde bazı köklü değişiklikler ve geliştirmeler mevcut. Kullanıcılar için sadeleştirmelere gidilen Laravel'in 11. Sürümü bakalım nasıl değişikliklere imza atmış?
PHP Sürümü
Laravel 11 ile birlikte artık kullanabileceğiniz minimum PHP Sürümü 8.2'ye getirildi. Yani 8.1 dahil olmak üzere daha aşağı sürümlerde Laravel 11 kullanılamıyor.
Laravel üzerinde yeniyseniz ve yayına aldığınız projeleriniz mevcut ise korkmayın çünkü mevcuttaki projeleriniz yayında olmaya devam edecek ve Laravel'in önceki sürümlerinde kullandığınız mimari ile çalışmaya devam edecektir.
Tabii ki iyi bir hamle oldu çünkü; PHP Güncellemeleri ile beraber artık Laravel'i de güncel bir şekilde kullanabileceksiniz ve bu sayede geliştirmeler ve düzeltmeler ile birlikte daha kararlı bir PHP yapısı kullanmış olacaksınız.
Middleware
Artık middleware dosyalarınızı '/bootstrap/app.php' dosyasında yöneteceksiniz. Bu sayede artık daha kolay bir şekilde middleware'larınızı ekleme ve çıkarma işlemini gerçekleştirebileceksiniz.
Migration Dosyalarında Sadeleşme
Yeni bir Laravel uygulaması başlatıldığında, 2014 ve 2019 tarihli bazı varsayılan migration dosyalarıyla geliyordu. Fakat artık bu dosyalar; tarihleri kaldırılmış ve sadece 3 dosya olarak geliyor.
Varsayılan veritabanı
Artık Laravel projesi oluşturduğunuz zaman varsayılan veritabanı aracı olarak Mysql değil Sqlite geliyor. Benim dikkatimi çeken basit bir nokta ise artık .env dosyasının içerisinde veritabanı yapılandırma ayarları yorum satırına alınmış şekilde geliyor. Bana halen daha çok mantıklı bir değişiklik olarak gelmedi fakat vardır herhalde bir bildikleri :)
Model Tip Dönüşümleri
Model dosyalarında tip dönüşümleri artık bir özellik yerine bir method olarak tanımlanıyor. Bir method olarak tanımlandığında, tip dönüşümlerinden doğrudan diğer metodları çağırabiliriz.
Route Yapısı
Route dizininde eskisi gibi api ve channels dosyaları bulunmuyor. Sadece console ve web dosyaları bulunuyor. Laravel 11'de Route yapısında sadeleşmeye gidilmiş. Artık api ve broadcast yapılarını kullanacaksak yeni bir komut olarak eklenen artisan komutlarını kullanacağız.
php artisan install:api
php artisan install:broadcast
Artisan Komutları
Hazır konusu gelmişken yeni artisan komutlarımıza da bakalım. Laravel 11 sürümünde şimdiye kadar inceleyebildiğim 4 yeni komut eklendi. Bu komutlar:
php artisan make:class php artisan make:enum php artisan make:interface php artisan make:trait
Bu komutların ne işe yaradığına değinecek olursak, sırasıyla;
make:class
Bu komut App dizininde özelleştirilebilir bir sınıf oluşturmaya yarıyor.
make:enum
Bu komut App dizininde yeni bir enum dosyası oluşturmaya yarar.
make: interface ve make:trait
Bu komutlar da App dizininde yeni bir interface ve trait sınıfları oluşturmaya yarıyor.
App klasörü
Artık /app klasörü içerisinde providers klasörü ve providers dosyaları tanımlı olarak gelmiyor. Sadece Controller dosyaları bulunuyor. Burada da bir sadeleşmeye gidilmiş ve providers oluşturulacağı zaman artisan üzerinden oluşturuluyor.
Laravel 11. sürümünde kullanıcılara daha esnek bir yapı sunmuş ve işleri kolaylaştırmış. Benim gibi Laravel projeleri ile boğuşan birisiyseniz zamandan ve enerjiden tasarruf etmemizi sağlamış. Tabii ki her yeni sürümde olduğu gibi alışmak biraz zaman alacaktır fakat şimdiden işlerin daha da kolaylaştığını söyleyebilirim.
Kaynaklar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder