Görünmeyen Kod Kılavuz İster

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Flask Nedir?

Flask, Python ile yazılmış bir Web Framework'üdür. Bu Framework ile Python üzerinden web uygulamaları geliştirebilirsiniz. Flask; kolay ve son derece esnek bir Framework'dür. 

 

Bildiğiniz gibi Python dili her alanda kullanılabilen son derece geniş alana yayılan bir dildir. Yazılıma dair her türlü alanda Python kullanılabilir. Flask da Python üzerinden web programlama yapabilmek için DJango gibi bir web kütüphanesidir.

 

Kurulum

 

Flask'ın kurulum işlemi işletim sistemlerine göre farklılık göstermez ve pip(python install package) ile kurulur. Flask'ı kurmak için aşağıda ki komutu Linux için uçbirime veya Windows için cmd'ye yazmamız gerekmektedir.


$ sudo pip/pip3 install flask


Kısaca bir indirmeden sonra Flask'ı kullanabiliriz.


Kısaca Kullanım

 

Flask'ı tam anlamı ile kavrayabilmeniz için bu yazı yeterli olmayacaktır. Tam anlamı ile kavrayabilmek için daha çok pratik yapmanız gerekmekte. Şimdi ilk önce proje dizini oluşturalım ve içine 'app.py' adında bir Python dosyası oluşturalım.


$ sudo touch app.py


Daha sonra ise herhangi bir IDE veya kod editörü aracılığıyla dosyamızı açalım.


Python dosyamıza ilk önce Flask kütüphanesini dahil ediyoruz.


from flask import Flask


Daha sonra ise Flask modülümüzü çağırıyoruz.


app = Flask(__name__)


Burada ki '__name__' parametresi; projemizin bir terminal aracılığı ile mi yoksa başka bir yerden mi çalıştırıldığını kontrol etmemizi sağlar. Daha sonra ise url isteklerine göre işlem yapıyoruz.


@app.route("/")
def Index():
    return "Hello World!"


Eğer bir yazı değil de html dosyasını göstermek istiyorsak 'render_template' adında bir kütüphaneyi daha dahil edeceğiz.


from flask import render_template


Şimdi ise proje klasörümüzün içine 'templates' adında bir klasör oluşturalım. Flask bir HTML template kullanacağı zaman proje dizininde ki templates klasörünün içine bakar, o yüzden templates klasörü zorunludur.


Klasörü oluşturduktan sonra içine index.html adında bir dosya oluşturalım ve içerisini dolduralım. Eğer html ile ilgili bir şey bilmiyorsanız internetten biraz araştırma yapabilirsiniz.

 

Şimdi de nasıl template kullanacağınızı göstereyim. Bu aslında çok kolaydır. Yukarı da ki örnekte gösterdiğim 'return' kısmına render_template fonksiyonunu çağıracağız.


return render_template("index.html")


Yukarıda ki ifadeyi düzenlediğimize göre artık kod dosyasını aşağıda ki ifade ile bitirebiliriz.


if __name__ == "__main__":
    app.run(debug = True)


Şimdi artık dosyamızı kaydedip, çalıştırabiliriz. Eğer bir problem ile karşılaşmamışsanız (yukarıda ki adımları düzgün bir şekilde uygularsanız ve ben Alzheimer değilsem yüksek ihtimalle karşılaşmazsınız) 'localhost:5000' adresine gidip projenizi görebilirsiniz.


Yukarıda ki kodların tamamına aşağıda ki Github adresimden ulaşabilirsiniz.



Umarım bu yazım faydalı olmuştur. Flask ile ilgili daha fazla şey öğrenmek istiyorsanız kendi dökümantasyonunu inceleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]