Görünmeyen Kod Kılavuz İster

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

5 Maddede Hangi Linux Dağıtımını Seçmelisiniz






Herkese merhabalar. Bu yazımda sizler için 5 maddede hangi linux dağıtımını seçmeniz gerektiğini anlatacağım. Umarım bu yazı sizin için en kullanışlı Linux dağıtımını seçmenize yardımcı olur. Her neyse uzatmadan yazımıza geçelim.



Hafiflik

Bilgisayarınızda iyi bir donanıma sahip değilseniz veya CPU’nuzu çok zorlamak istemiyorsanız aşağıda ki dağıtımlardan birisini seçebilirsiniz.




– Bodhi linux

Bodhi, Linux evreninin en hafif görsel işletim sistemi diyebilirim. Fakat bu hafifliğin bazı dezavantajları da var, mesela Ubuntu,Mint gibi istediğiniz araçlara ulaşamıyorsunuz. Yapabileceğiniz işlemler de kısıtlı. Kurulum esnasında ise hiç zorlanmıyorsunuz. Giriş ekranından direkt masaüstüne geçiyorsunuz ve kurulumu ondan sonra yapıyorsunuz. Son olarak gerekli sistem gereksinimlerinden bahsedelim:

– 256 MB RAM / Daha iyi bir performans için 512 MB.
– 5 GB depolama alanı / Daha iyi bir performans için 10 GB
– 500 mhz işlemci.




– Linux Lite

Linux Lite, Gerçekten hafif bir Linux dağıtımıdır. Sisteminizi neredeyse hiç zorlamaz. Ancak araçlarda birkaç sıkıntı yaşayabilirsiniz. Mesela kaliteli bir linux dağıtımı olan Ubuntu gibi hemen hemen tüm araçlara kolay erişim sağlayamıyorsunuz. Fakat bunun pek sıkıntı olabileceğini zannetmiyorum. Sıradan bir kullanıcı iseniz Linux Lite’yi önerebilirim.

– 512 MB RAM / Daha iyi bir performans için 1 GB.
- 700 mhz işlemci


-Puppy Linux

Puppy Linux, boyut ve ihtiyaç duyduğu sistem gereksinimleri açısından çok düşük ve performans açısından çok iyi bir Linux dağıtımıdır. Ayrıca kullanımı da çok kolaydır. Eğer Windows işletim sisteminden Puppy Linux’a geçiyorsanız hiç de yabancılık çekmezsiniz. Ama Puppy, ilk yüklendiği sırada tüm araçlar ile gelmez. Bu yüzden ilk başta sizi uğraştırabilir. Ama hafiflik ve performans açısından önerebileceğim bir Linux dağıtımıdır.

-256 MB RAM
-335 mhz işlemci



-Arch Linux

Arch Linux, gerçekten hızlı, hafif ve güçlü bir Linux Dağıtımı ancak, kullanımı bir okadar da zordur. Daha önce hiç Linux kullanmadıysanız Arch linux ile başlamanızı tavsiye etmem. Kurulum aşaması bana göre en zor Linux Dağıtımıdır. Kurulumda birçok sorunla karşılaşabilirsiniz veya kuramayabilirsiniz. O yüzden başka bir Linux dağıtımı ile başlamanızı tavsiye ederim. Bunların dışında gerçekten güçlü bir dağıtım olduğunu söyleyebilirim, üzerinde birçok araç ve program ile geliyor. Sistem gereksinimleri ise şöyle:

-512 MB RAM / Daha iyi bir performans için 2 GB
-1 GB Boş alan / Daha iyi bir performans için 20 GB


Kullanışlılık

 Gerekli sistem gereksinimleriniz varsa ve biraz da kullanlışlı, performanslı bir Linux dağıtımı kullanayım diyorsanız aşağıda ki Linux Dağıtımlarını inceleyebilirsiniz.

-Ubuntu

Ubuntu, gerçekten bu listedeki en kullanışlı, performanslı Linux Dağıtımı diyebilirim. Kurulumu basittir, hatta isterseniz kurmadan CD üzerinden kullanabilirsiniz. Üzerinde bir çok araç ve program ile gelir. Her türlü dosya türünü desteklemektedir. Ayrıca Dünya üzerinde en popüler Linux dağıtımlarından bir tanesidir. Güçlü bir sisteminiz varsa Ubuntu’yu sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz. Temelinde debian yatar. Sonuç olarak çok kullanışlı, performanslı bir dağıtımdır, kesinlikle önerebilirim.


-Debian

Debian, bir çok Linux dağıtımının atasıdır, çoğu dağıtım bu dağıtımı temel alarak Debian’ı geliştirirler. En bilinen örnekler Kali ve Ubuntu’dur. Hafif, performanslı ve gelişmiş araçları bulunduran bir dağıtımdır. Debian’ı kullandıysanız Kali ve Fedora gibi dağıtımları kullanımında zorluk çekmezsiniz.

Bunların yanında Debian ile gelen programlar da işe yarar programlardır. Tüm dosya sistemlerini destekler ve güvenliklidir.



-Kali

Kali, dağıtımlar arasında en güvenlikli dağıtımdır. Genellikle ‘Password Attack’, Penetrasyon testi araçları, metasploit, exploit gibi siber güvenlik/saldırı alanında araçları ile tanınır. Dünya genelinde hackerlar Kali’yi kullanır. Kali de Debian’ı temel alarak kurulan bir dağıtımdır. Arayüz olarak çok benzerdir. Hafif, Güçlü ve Performanslı bir dağıtımdır. Ancak sıradan bir kullanıcı iseniz Kali’yi tavsiye etmem. Kullanımı zordur ve karmaşıktır.


-Mint

Mint, sade ve şık tasarımı ile popüler dağıtımlardan bir tanesidir. Temelinde Debian yatar. 30.000 den fazla araç ile şüphesiz kullanışlı bir dağıtımdır. Masaüstü ortamı windows’u andırır bu yüzden kullanım sırasında fazla zorluk çekmezsiniz. Hafif ve Performanslıdır. Bunun yanında Mint MATE gibi dağıtımı da vardır, Mint MATE’e şimdi değinmeyeceğim.
Kurulum sırasında hiç zorluk çekmezsiniz. Eğer sıradan bir kullanıcı iseniz Mint’i size tavsiye edebilirim, bu dağıtım tam da size göre. Ancak masaüstü ortamında iyi bir görsellik şu anda mevcut değildir, ancak daha sonra gelebilecek güncelleme ile olabilir.


Sadelik

Eğer masaüstünde sadelik istiyorsanız aşağıda ki dağıtımlar tam da size göre.
  • Bodhi
  • Puppy
  • Mint

 

-CentOS

CentOS (Community Enterprise Operating System), Masaüstünde sadeliği ve kullanışlığı ile yavaş yavaş popüler bir dağıtımdır. Masaüstü, standart windows arayüzüne benzer. Fakat bize iyi bir görsellik sağlamaz. Fakat araçları ile güçlü ve kullanışlıdır.

CentOS sunucular ile olan güçlü bağlantısı ile web geliştiricilerinin en iyi dostudur. Sıradan bir kullanıcı veya web programcısı iseniz CentOS tam da size göre. Renkleri, ikonları ile gösterişsiz, sade bir arayüz sağlar.


Görsellik

Eğer güçlü bir sisteminiz varsa ve sadelikten uzaklaşıp, kaliteli görsellere sahip bir arayüze sahip olmak istiyorsanız, aşağıda ki dağıtımlar tam da size göre.

-Elementary OS

Elementary, arayüz bakımından MacOS’a benzemektedir. Kullanırken bir MacOS kullanıyormuş gibi hissettiriyor. Renkleri ve görsel arayüzü kaliteli bir dağıtımdır. Eğer sadelikten uzak, grafik kalitesi olan bir dağıtım kullanmak istiyorsanız Elementary OS tam da size göre.


-Ubuntu

Ubuntu, kullanışlılık, popülerlik ve performans açısından olduğu gibi arayüz kalitesi açısından da iyi bir dağıtımdır. Sanırım listede ki en hafif ama görsel arayüz açısından en iyi dağıtımdır. Mor ve Turuncu ağırlıklı veya bunların karışımı şeklinde olan renk tonları ile kaliteli ikonlar sayesinde bize güzel bir arayüz sağlıyor.


-Deepin

Deepin, (Linux Deepin ve Hiweed Linux isimleriyle de tanınıyor) Debian temelli bir başka kullanıcı dostu masaüstü Linux dağıtımı. Kullanımı kolay, güvenli ve kararlı bir işletim sistemi olan Deepin, masaüstü platformundaki başarsını dizüstü bilgisayarlar için de gösteriyor. Deepin kendine has DDE (Deepin Desktop Environment) masaüstü ortamını kullanıyor ve damaklarda Elementary OS’da olduğu gibi tarz sahibi bir işletim sistemi kullanıyor olmanın hissiyatını bırakıyor.

Tümüyle tarz sahibi işletim sistemi olan Deepin, kendi içinde DMusic, DPlayer ve DTalk gibi paylaşımlı uygulamalara sahip ve her ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz
yazılım mağazasıyla birlikte geliyor.

kaynak


Popülerlik

 

Dünya genelinde popüler olan Linux dağıtımlarını listeleyelim. Eğer popüler bir dağıtım kullanmak istiyorsanız aşağıda ki dağıtımlardan bir tanesini seçebilirsinz.

  1. Ubuntu
  2. Fedora
  3. Mint
  4. openSUSE
  5. Debian
  6. Arch
  7. Puppy
Sıralama kullanılan bilgisayar sayısına göre yapılmıştır.


-Fedora

Fedora Linux işletim sistemini tanımlamak için kullanılan uzun ismidir. Fedora’nın ileri zamanlarında çıkan sürümlerinden sonra Core eki kaldırılmış ve ismi Fedora ve Fedora Linux olarak anılmaya başlamıştır. Hem masaüstü hem dizüstü bilgisayarda kolaylıkla kurulumu yapan ve yüksek uyumlulukla çalışan Fedora özgür bir işletim sistemine sahip olmak isteyen sayısız kullanıcının bir numaralı tercihleri arasında yer alıyor.

kaynak


-openSUSE

OpenSUSE, özgür bir topluluk tarafından geliştirilen ve Novell tarafından desteklenen bir işletim sistemi projesidir. Temelinde altyapı olarak Linux çekirdeğini kullanan OpenSUSE projesinin geliştirdiği işletim sistemi, şık görünümü ve kolay kullanımı ile her tarzdaki kullanıcıya hitap ediyor ve tüm kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için bir adım öne çıkıyor.
Ne dramatiktir ki tüm kullanıcılar için hazırlanan bir platform olan OpenSUSE işletim sistemleri daha çok yazılım geliştiricileri ve yüksek oranda Hackerlar tarafından  tercih ediliyor.  Tamamen açık kaynak kodlu olarak geliştirilen ve tüm bilgisayar kullanıcılarının beğenisine sunulan OpenSUSE, yeni Linux kullananlardan ileri seviye Linux kullanıcılarına kadar herkese uygun bir işletim sistemidir.

kaynak



Evet arkadaşlar, bu yazımda sizler için tercihinize göre en uygun olabilecek dağıtımlardan bir kaç tanesini inceledik. Umarım yardımcı olmuştur ve size göre en uygun linux dağıtımını seçmişsinizdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]