Windows ortamında Linux ISO'su yazdırmak kolaydır fakat Linux ortamında Windows ISO'su yazdırmak için aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
Daha önce ki yazımda belirttiğim gibi Linux üzerinden belirli programlar ve terminal ekranında belirli komutlar ile iso yazdırabilirsiniz. Ancak bu yöntem ile Windows ISO'su yazdıramazsınız.
Bunun sebebi ise 'dd' komutu UEFI olarak değil de ISO9606 formatında biçimlendiriyor ve bu yüzden çoğu BIOS ekranında tanımlanamıyor.
Ancak Windows ISO'su hazırlamak için daha kolay bir yöntem göstereceğim. Üstelik bir komut ile.
Bu komut; mount komutudur. Bu komut ile ISO dosyasının içeriğini görüp bir işlem yapacağız.
İlk Önce
İlk önce GParted uygulamasını açıyorsunuz. Eğer yoksa aşağıdaki komut ile yükleyebilirsiniz.
$ sudo apt-get install gparted
komutunu yazdıktan sonra karşınıza gelen (E/y) yazısına 'E' dedikten sonra indirebilirsiniz.
GParted uygulamasını açtıktan sonra sağ üst ekrandan disk bölümünü seçmeniz gerekmektedir.
/dev/sdb yazan kısımda eğer flash disk'e yazdıracaksanız /dev/sdb kısmını seçmeniz ve ardından gelen ekrandan alt kısımda flash diskinizi seçmeniz gerekmektedir.
Flash Disk'i seçtikten sonra seçtiğiniz flash diske sağ tıklayıp eğer disk ayrılmamış ise ayır demeniz. Ayırılmış ise Biçimlendir kısmına mousenizi getirmeniz gerekir ardından yan taraftaki formatlardan 'fat32' formatını seçmeniz gerekiyor. Son olarak gelen uyarıyı onayladıktan sonra diskiniz biçimlendirilecektir.
Ardından tekrar disk üzerine sağ tıklayıp 'bayrakları yönet' seçeneğine gelip yan taraftan 'boot' ve 'lda' seçeneklerini seçiyoruz ve kapatıyoruz. Artık diskimiz kullanıma hazır.
Şimdi ise ISO dosyasının içine erişmemiz gerekmektedir. Bunu bildiğim kadarıyla Linux üzerinde hiçbir program ile yapamıyoruz ancak 'mount' komutu ile diske ISO dosyasını bağlamanız dosyanın içeriğine ulaşmanızı sağlar.
İçeriğe ulaşmak
ISO dosyasının içeriğine ulaşmak için uçbirime aşağıda ki komutu yazmanız gerekmektedir.
$ mount isodosyaniz.iso
Komutunu yazdıktan sonra bir disk gibi ISO dosyasına erişebilirsiniz. Şimdi yapmanız gereken; ISO dosyasına gelmek ve içerisinde ki her şeyi biçimlendirdiğimiz diskin içerisine kopyalıyorsunuz. Burada dikkat etmeniz gereken şey ISO dosyasının içeriğinin tamamının kopyalanmasıdır.
Bütün dosyaları diskimize aktardıktan sonra işlemimiz tamamdır, artık Windows işletim sistemini kurabilirsiniz. Bu yöntemi 'dd' komutu ile yazdıramadığınız çoğu ISO dosyası üzerinde kullababilirsiniz.
Evet, bu yazımda sizlere Linux ortamında Windows ISO'su yazdırma yöntemini anlattım, umarım işinize yaramıştır. İyi Günler!.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder