Algoritma bir amaca ulaşmak için belirlenen durumları eleyerek sonuca ulaşmak için kullanılıan yöntemdir. İlk algoritma örneklerine Harezmi'nin 'Hisab el-cebir' kitabında görülmüştür. Algoritma adı Harezmi'nin latin adı olan 'Algoritmi' den gelmektedir. Algoritma hazırlanırken var olan bütün durumların göz önüne alınması gerekir.
Mesela Bir ampülün yanıp yanmaması durumu ve yanmama durumunda neler yapılacağını aşağıda ki şemada ki gibi hazırlanması algoritmanın temel örneklerindendir.
Yukarıda ki örneğe akış şeması veya akış diyagramı denilmektedir ve durumun hangi şartlarda nasıl devam edeceğini bir örnek şekil ile gösterilmesi ile oluşur.
Algoritmanın temel olarak kullanım alanı programlama ve matematiktir. Programlama demişken zaten var olan tüm programlama dilleri temel algoritmaların üzerine kuruludur.
Algoritma kurarken bütün olasılıkları işin içerisine katmamız ve var olan durumun şansa göre ilerlemesini beklemememiz gerekir.
Mesela not ortalamasına göre ortalamanın beşlik sisteme dönüştüren bir program yazıyorsunuz. Burada kuracağınız algoritma aşağıda ki akış şemasında ki gibi olmalıdır.
Şema üzerinde de gördüğünüz üzere algoritma sizi sonuca götüren basamaklar bütünüdür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder