Görünmeyen Kod Kılavuz İster

Full width home advertisement

Post Page Advertisement [Top]

Yazılım Geliştirme Adımları




Yazılım geliştirmek için birden fazla yöntem vardır ama sağlıklı bir yazılım geliştirmek için gelişme süreçleri pek farklı değildir. Genelde bu süreç 5 adımdan oluşur. Bu adımlar sırası ile İhtiyaç analizi, Tasarım, Programlama, Sınama, Bakım'dır.

Bu süreçleri takip ederek geliştirilen bir proje daha disiplinli ve düzenli olur. Aslında tüm projelerde farketmeden bu süreçleri geçiriyoruz ama bazı adımlara çok önem vermiyoruz bu nedenden dolayı projenin yürürlülüğü sıkıntıya giriyor. 

Şimdi daha fazla uzatmadan bu adımlara geçelim.

İhtiyaç/Gereksinim Analizi

Bu süreçte geliştirmek istenilen projenin genel olarak veya günlük hayatta ki ihtiyaçların, problemlerin belirlenmesi ve bu problemlerin çözümü için gerekli olan proje belirlenir. Aslında geliştirilen bütün yazılımlar problemleri çözüp hayatı kolaylaştırmak için üretilir, baktığımız zaman bu süreci hepimiz uyguluyoruz ve bu adım projenin temelini oluşturur.

Tasarım

Bu sürecin adından anlaşılabileceği gibi projenin tasarımı yapılır fakat bu süreçte kodlama yapılmaz. Bu işlemde projenin nasıl çalışacağı tasarlanır, nesneler belirlenir. Bu adımda projenizin tasarımı konusunda planlama yapmış olursunuz. Bu süreç önemlidir çünkü projenin kalitesini ve anlaşılabilirliğini bu süreçte belirleriz.

Programlama/Yazılım

Projemizi belirledik, tasarımını yaptık. Artık geriye bu projenin bir programlama dili kullanılarak oluşturulması, yazılması kaldı. Bu süreçte tasarım kısmında belirlediğimiz kriterleri, argümanları bu kısımda bir programlama dili ile ifade ederiz ve projeyi oluştururuz.

Sınama/Test Etme

Projemizi oluşturduk ve artık bu projemizi test etme vakti geldi. Projenin sonuçta, belirlenen kriterlere uyup uymadığını kontrol ederiz. Gereksinimlerimizi karşılayıp problemlerimizi çözüp çözmediğini kontrol ederiz. Eğer sonucumuz olumlu ise projeyi kullanıcılara açıp kullanmaları sağlanır. Ama eğer sonucumuz olumsuz ise projeyi düzeltip bu kriterlere uymayan kısımlar belirlenir ve bu kısımlar düzeltilir.

Bakım

Projemizi tamamladık ve bu projeyi kullanıcılara sunduk. Eğer projemizin devamlılığını istiyorsak bu adımı dikkate almalı ve bu konuda özenli olmalıyız. Bu süreçte kullanıcıların yorumları alınır, projenin artı ve eksileri belirlenir ve bu eksikleri düzeltiriz. Bu adım önemlidir çünkü eğer kullanıcıların olumsuz yorumları karşısında projemizde bir bakım yapmaz isek bu projenin devamlılığı söz konusu değildir. Projeden gelir elde etmek, daha fazla kullanıcıya ulaşabilmek için bu adıma özen göstermek gereklidir.

Evet arkadaşlar bir proje geliştirirken içinde olduğumuz süreç bu şekilde işler. Projenin kaliteli olması, anlaşılır olması, kullanılabilirliği ve devamlılığı için yazmış olduğum adımlarda çok fazla özen göstermeliyiz.

Eğer yazdığımız proje spontane olarak gelişiyorsa ve projenin takibini yapmazsanız bu projeden fazla gelir alamazsınız.

Planlı bir aptal, plansız bir dahiyi yenebilir. - Warren Buffet

Aslında genel olarak hayatımızda bu adımların çoğunu yaşayarak hareket ediyoruz. Yani bu adımlara sadece programlama için bakmamalıyız, bu nedenle bu süreçler günlük hayat için bile çok önemlidir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bottom Ad [Post Page]