SSH yani Secure Shell, ağ işlemlerini uzaktaki bir makine ile fiziksel iletişim olmadan yapabilmemizi sağlayan bir ağ protokolüdür. Secure Shell denmesinin sebebi ise; uzaktaki makine ile yapılan işlemlerin şifrelenerek yani güvenli bir şekilde yapılmasıdır.
Şifreleme yapmadan çalışan Telnet'e alternatif olarak şifreleme yaparak güvenli bir şekilde çalışan SSH ağ işlemleri için daha güvenlidir.
Uzaktaki bir sunucu ile veri alışverişi yapabilmeniz için SSH protokolünü kullanabilirsiniz. Bu daha güvenli ve kolay bir şekilde işlem yapabilmenizi sağlar. Sadece sunucu değil, mesela iş yerinizde ki bilgisayarınız ile de bilgi alışverişi yapabilmenizi sağlar.
Nasıl Kullanılır?
SSH hizmetini kullanabilmek için elinizde uzakta ki makinenin adı ve ip adresini bilmeniz gerekmektedir (Linux, MacOS).
Linux
Linux üzerinde kullanabilmeniz için ilk önce SSH paketini kurmanız gerekmektedir.
$ sudo apt-get install ssh
Daha sonra ise SSH servisini aktif etmeniz gerekiyor.
SSH servisi aktif olduktan sonra SSH servisini kullanabiliriz. Bunun için ise aşağıda ki komutu yazmamız gerekiyor.
$ sudo ssh root@ip_adress
Burada gördüğünüz 'root' yerine uzakta ki makinenin adını, 'ip_adress' yerine ise uzakta ki makinenin ip adresini yazıyorsunuz.
Daha sonra size bir doğrulama sorusu soracaktır. Bunun nedeni ise ilk defa bağlanıyor olmanız. Ardından ise uzakta ki makinenin şifresini soracaktır. makinenin şifresini girdikten sonra uzakta ki makine ile iletişim kurabilirsiniz.
Windows
Windows üzerinde SSH servisini kullanabilmemiz için birçok program kullanabiliriz. Ama size tavsiyem '
PuTTY'. Web sitesinden PuTTY programını indirebilirsiniz.
PuTTY programını açtığımız zaman aşağıda ki gibi bir görüntü gelecektir.
Burada ilk kısıma erişmek istediğiniz makinenin adını ve IP adresini yazıyoruz ve open butonuna tıklıyoruz. Ardından ise terminal ekranı gelecektir ve burada size uzakta ki makinenin şifresini soracaktır. Bunu da yazdıktan sonra SSH servisini kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder